perjantai 12. huhtikuuta 2019

Roboteista ja veroista

Vaalit ovat lähellä, joten tämä lienee toiseksi viimeinen vaaliblogi. Vaalipuheissa on jaettu rahaa sinne sun tänne. Harva on kertonut, mistä ne rahat otetaan. Minä kerron.

Robotit ja automaatio on saatava verotuksen piiriin. Tulevaisuudessa moni ammatti häviää kokonaan, kun robotti tai automaatio tai tietokone hoitaa sen. Siksi viimeistään nyt pitäisi laittaa robotit verolle. Lähin esimerkki työpaikkojen häviämisestä on tuon Riihimäen Prisman itsepalvelukassat. Siinä menee monelta kassatyöntekijältä paikka. Kauppa tekee varmasti parempaa tulosta mutta eipäilen, että se ei siirry hintoihin. Itsepalvelukassoille pitäisi lätkäistä vero. Ensin ihan vaan pieni mutta sitä ruuvia voi sitten kiristää tarpeen tullen. Asiakkaat sen maksaisi joka tapauksessa mutta silti.

Teollisuuden robotit ja automaatiohihnat pitää myös saada verotuksen piiriin. Varsinaisen työn verotusta tulisi sen sijaan pienentää. Eilen olin vihreiden ja kokoomuksen vaalitilaisuudessa ja hekin myönsivät, että robottiverossa olisi itua. Bill Gates ehdotti sitä muutama vuosi sitten. On sen puolesta puhunut moni muukin. Suomessa se pitäisi ottaa käyttöön.

Toinen hyvä leikkauksen kohde on voittoa tekevien yritysten tukeminen. Siitä olen jo kirjoittanut aiemmin, joten en viitsi toistaa itseäni.

Nyt äänestämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti