torstai 14. maaliskuuta 2019

Vankilamatematiikasta ja tuomioista

Vankilamatematiikasta ja tuomioista


Tuomio on keskimäärin reilu yhdeksän vuotta vankeutta, jos tappaa jonkun toisen ihmisen. Kuulostaa pitkältä ajalta mutta sitä se ei välttämättä ole. Ensimmäisellä kerralla vankilassa on luettava tiilenpäitä vain neljä vuotta. Ei kovin kummoinen rangaistus siitä, että toiselta ihmiseltä lähti henki. Näin se vankilamatematiikka kuitenkin menee. Jos tappaa toisen kerran, siinä tapauksessa joutuu istumaan vankilassa jo liki kuusi vuotta. Harvinaisia ovat tapaukset, joissa tuomiota suoritetaan sen verran kuin tuomari määräsi. Elinkautiset eivät nekään kestä kovin pitkään. Tämä juttu ei käy tavallisen pulliaisen oikeustajuun.

Suomessa olisi syytä muuttaa lakeja ja asetuksia siten, että kun tuomari antaa tuomion, se olisi selvä heti julistettaessa. Tuomitulle kerrottaisiin selkeästi päivämäärä, jolloin hän vapautuu vankilasta. Siinä säästyisi valtiolta pitkä penni, kun suuri joukko virkamiehiä voisi tehdä jotain järkevämpää kuin laskea monimutkaista vankilamatematiikkaa käyttäen tuomion pituuksia. Uskon, että tuomarit ovat kyllin valistuneita puntaroimaan oikean mittaisen rangaistuksen ihan suoraan.

Olen useasti kuullut väitteen, että rangaistuksia ei tule kiristää, koska vankila ei paranna eikä ehkäise rikollisuutta. Tämä on kyllä todella nurinkurinen ajatus. Kaunis ja humanistinen ajatus varmasti mutta perustavalla lailla harhainen. Ennaltaehkäisy olisi pitänyt onnistua jo ennen tuomarin eteen joutumista. Vapauden menetys on rangaistus. Rikolliset pannaan vankilaan, koska heitä ei haluta pitää rehellisten ihmisten kiusana turuilla ja toreilla. Mitä pitempään rikolliset ovat vankilassa, sitä kauemmin tavalliset ihmiset ovat turvassa.

Tuomion pitäisi olla selkeä ja riittävän pitkä. Lapsiin kohdistuvissa rikoksissa ainakin kaksi kertaa ankarampi kuin muuten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti